Tuesday, April 27, 2010

Abdul Rauf..Abdul Rauf..




Anak ummi sudah 4 bulan!

Alhamdulillah, harini genap usia anak ummi 4 bulan. Abi ambil cuti harini, banyak hal katanya. Nak pergi bayar bil, beli tiket bas untuk adik dan bawa abdul rauf untuk check up pada sebelah petang. Syukur, anak ummi semakin besar dan sihat. Berat pun sudah bertambah ke 5.66kg walaupun agak sedikit naiknya berbanding bulan lepas yang hanya 5.40kg. Mm..takpela abdul rauf, yang penting anak ummi kuat, sihat dan baik2 sahaja. Tengahari tadi kak long saya datang dari kajang, cuti juga harini, siap masakkan makanan tengahari untuk kami di rumah. Rajin maklong abdul rauf ni. Lauk special pula tu, ketam masak lemak cili api, ayam goreng, sambal petai dan ikan masin. Ayah juga datang tetapi balik kerana kami akan ke klinik kesihatan pula lepas itu.

Sabtu

Sabtu pagi lepas mak mertua saya serta 2 adik datang dari terengganu. Pagi itu kami ke program Haluan "Tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia" yang diadakan di Masjid Wilayah, KL. Kami sempat mengikuti beberapa slot sahaja kerana pulang selepas solat zuhur.

Ahad

Pagi ahad pula kami ke rumah along, abang ipar saya kerana ada kenduri akikah. Selepas itu kami ke Kelana Jaya pula iaitu ke rumah ayah saudara suami saya kerana die juga membuat kenduri kesyukuran. Balik dari Kelana Jaya kami bersiap memandangkan kami akan menghantar mak mertua serta adik2 ke stesen putrajaya sentral untuk pulang ke terengganu.
Alhamdulillah, macam2 tempat dapat pergi hujung minggu lepas. Memang penat tapi best juga sebab dapat berjalan dan jumpa ramai ahli keluarga. Paling kasihan abdul rauf la, tak cukup tidur..hehe.

Monday, April 5, 2010

Putera sulung kami




Bismillahirrahmanirrahim
Syukur ke hadrat illahi atas segala limpah kurnia-Nya.
Lamanya saya x update blog ini
Al-maklumlah sejak sarat mengandung hinggalah sekarang, tak cukup masa nak berinternet.
Alhamdulillah kami dikurniakan 'hadiah' dari Allah pada 26 Disember 2009 lalu yang telah kami namakan Abdul Rauf Bin Abdul Rahman (yang bermaksud hamba Allah yg Maha Pengasih). Syukur atas izin-Nya dapat saya rasa bagaimana rasanya melahirkan dan pengalaman yang paling hebat lagi adalah menjadi seorang ummi.

Debaran
Masih segar dalam ingatan pada hari itu, 25 Disember 2009 iaitu hari sabtu. Sememangnya setiap sabtu pagi kami akan ke KPMC Kajang untuk membuat check up. Kebetulan pula haritu kecik bertunang di Rawang, ingat nak terus ke sana lepas habis check up. kononnya nak buat surprise kat die nak datang rumah die juga walau last min..Tapi doc kata da bole masuk wad sebab da ade bukaan sikit. Sebab belum ada tanda lagi, saya pun ajak abi ke rumah along dulu (sebenarnya takut nak bersalin hehe). Lepas sampai rumah along dah turun darah, dengan perlahannya kami kembali ke KPMC untuk saya menyerah diri..
Alhamdulillah pada pukul 4.54 petang Abdul Rauf pun keluar melihat dunia. "Welcome to our family my prince".